Cara Memandu Kereta Manual

Cara Memandu Kereta Manual

Asalamualikum dan Salam Sejahtera

Artikel ini akan membincangkan bagaimana cara untuk memandu kereta Manual secara umumnya bagi kenderaan yang menggunakan minyak Petrol. Kenderaan yang menggunakan minyak petrol dan disel berbeza dari segi permulaan kenderaan di gerakkan.

Ketika saya mengambil lesen Kereta pada tahun 2010 bulan April, itulah kali pertama saya belajar memandu. Saya tidak pernah memandu kereta dan hanya belajar memandu ketika mengambil lesen D. Alhamdulilah semua lepas walaupun saya lupa memakai seat belt ketika test JPJ di lebuh raya.

Di sini saya akan kongsikan bagaimana cara menggerakkan kereta manual walaupun pengelaman memandu saya baru saja 5 tahun ketika artikel ini diterbitkan.

Cara Gerakkan Kereta Manual

Langkah 1:
Kenali Pedal minyak, brek, clutch
Kenali Pedal minyak, brek, clutch

Pedal minyak berada pada sebelah kanan manakala pedal brek berada ditengah seterusnya pedal clutch berada pada sebelah kiri.

Menggerakkan kereta manual memerlukan kedua-dua kaki anda untuk bekerja iaitu kaki kanan (mengawal pedal minyak & break) kaki kiri (mengawal pedal clutch).

Langkah 2:
Sebelum menghidupkan engine pastikan gear kereta berada dalam keadaan free gear. Kemudian hidupkan engine.

Langkah 3:
Lepaskan handbrek manakala (optional) kaki kanan menekan pedal brek jika berada diparking yang berbukit (jgn lupa lepas pedal brek). Tekan clutch hingga jejak lantai kemudian masuk gear 1 dengan cermat dan betul mengikut alur gear box.

Kaki sebelah kiri yang mengawal clutch dilepaskan separuh sekitar 50% secara perlahan-lahan bukannya mengejut.

Kenderaan anda akan mula bergerak kehadapan secara perlahan, jika terasa kenderaan anda bergegar semasa hendak begerak kaki kanan menekan sedikit pedal minyak sekitar 10% sudah memadai. Bila dah lancar bergerak lepas pedal clutch 100% dan anda hanya mengawal pedal minyak sahaja.

Jangan terlebih eksited sehingga anda terlebih menekan minyak menyebabkan engin kenderaan anda mengerang. Kawal sterenga anda dan apabila kereta bergerak stabil 15km-25km ikuti langkah seterusnya.

Langkah 4:
Menukar Gear.
Cara Memandu Kereta Manual

Bila waktu yang sesuai untuk menukar ke gear 2 dan keatas. Bagi mereka yang pakar RPM menjadi rujukan untuk menukar gear ketika mendaki bukit, memecut, etc. Bagi newbie rujukan yang paling sesuai untuk menukar gear adalah pada meter kelajuan.

Tukar ke gear 2 sekiranya bergerak stabil 15km-25km, kemudian tukar ke gear 3 sekiranya kereta begerak 30km-40km, tukar ke gear 4 sekiranya kereta begerak 60km-100km dan seterusnya tukar ke gear 5 sekiranya anda memandu dalam keadaan jalan raya yang baik dan selesa. (Pastikan tekan clutch hingga jejak lantai setiap kali proses menukar gear berlaku).

Langkah 5:
Cara menggunakan brek dan elak engine mati di tengah jalan.

Ketika mengekori kenderaan dari belakang dalam cubaan untuk memotong dalam kelajuan 60km keatas, memerlukan anda bermain dengan pedal brek. Anda tidak perlu menekan clutch sebaliknya ada boleh menekan terus pedal brek untuk memperlahankan kenderaan.

Sekiranya kelajuan anda adalah dibawah 30km, anda perlu menekan pedal clutch terlebih dahulu sebelum menekan brek.

Jika ingin berhenti di lampu merah tekan clutch hingga jejak lantai kemudian tekan brek sehingga kereta berhenti. Tukar ke free gear tarik handbrek baru lepas clutch.

Sekiranya anda melalui jalan lampu isyarat yang sedikit berbukit. Anda perlu pandai mengawal clutch dan pedal minyak semasa hendak bergerak semula

Praktikal Lesen D


Video oleh: True Safety Driving Centre, Taiping, Perak

UPDATE:
  1. Jangan amalkan pengunaan gear 2 semasa kereta baru nak bergerak atau bergerak terlalu perlahan.Boleh juga guna tapi lining clutch cepat rosak sbb masa kereta begerak terlalu perlahan anda guna gear 2 anda terpaksa guna clutch bagi mengelakkan mati engine.
  2. Naik bukit sesuai guna gear apa? Paling sesuai adalah gear 3 tapi kena pecut dari bawah lah, bila RPM dah drop tukar ke gear 2, bila makin semput sbb mendaki bukit panjang kimanis guna engine kancil boleh drop ke gear 1.

{ 16 comments.. read them below or add one }

nana liena nana liena 30 May 2016 at 12:01
assalamualaikum tuan,saya pun baru juga ambil lesen D manual. Tiada pengalaman langsung bawa kereta. terima kasih utk perkongsian,insyaaAllah erguna utk saya nanti.
Rahmad Pulak Rahmad Pulak 1 June 2016 at 15:22
Wsalam. In Syaa Allah ble gak tu lulus. Masa training tu gunakan sepenuhnya masa yang ada untuk praktis. Praktis make perfect even sebelum ni xtahu apa2...
Nadia Nadia 8 June 2016 at 21:42
Asalammualaikum Tuan, terima kasih banyak- banyak sebab sudi berkongsi ilmu. Banyak kesalahan yang saya dah lakukan berkenaan gear, terutamanya ketika mendaki bukit.
Nadia Nadia 8 June 2016 at 21:42
Asalammualaikum Tuan, terima kasih banyak- banyak sebab sudi berkongsi ilmu. Banyak kesalahan yang saya dah lakukan berkenaan gear, terutamanya ketika mendaki bukit.
sue haniza sue haniza 10 July 2016 at 23:41
Assalamualaikum, Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu yang bermanfaat ini..sedikit sebanyak ianya dapat memberi tunjuk ajar kepada saya untuk memandu kereta manual..
Lolime loka loka mam Lolime loka loka mam 23 July 2016 at 19:38
Assalamualaikum..Ilmu ini sungguh bermnfaat..terima kasih.
puteri puteri 30 July 2016 at 05:13
Ilmu yang sangat bermanfaat..terima kasih
AnonymousAnonymous 16 August 2016 at 18:39
Terima kasih untuk perkongsian ini. Saya baru juga belajar memandu (baru 4 jam belajar). Sangat tertekan dan sedih bila asyik mati enjin bila nk mulakan perjalanan atau bila berhenti seketika (T_T) Harap lepas ni ok la. Tak pandai nk agak mcm mana nk lepaskan pedal clutch dngn baik supaya enjin tak mati tiba2. Kadang menjadi, kadang tidak.Cikgu plak suka tinggi suara dn tak berapa nk sabar mngajar wlaupun baru 1st day belajar ni, so mmg lagi panik la (*_@). Sekali lgi, terima kasih utk artikel ini. Saya akn praktikkan dgn brsungguh
AnonymousAnonymous 2 October 2016 at 01:43
Asalamualaikum.saya dah lupa bawa kereta manual..lebih 10,sebab hari-hari bawa kereta auto...huhu..TQ for the info
linda carter linda carter 5 October 2016 at 19:54
Apa jadi kalu kita drive 90 100km/j tp tak tukar2 gear 5? Ada kesan buruk jangka panjang tak pada kereta?
AnonymousAnonymous 10 January 2017 at 10:41
Berdebar nyaa nak bawak kereta. Sy baru belajar bawak kereta utk lesen D.. masalah sy, sy cepat cemas dan lupa utk tekan pedal cekam bila nak tukar gear T_T
Najwa wanaj Najwa wanaj 18 January 2017 at 23:38
Assalamualaikum, nak tanya waktu bila je kita kena tekan pedal klac dgn pedal brek dlm masa yg sama?
rokiah ramlee rokiah ramlee 25 January 2017 at 13:00
Saya time trafic light selalu mati
MUHAMMAD SYAKIR MAT MUHAMMAD SYAKIR MAT 9 February 2017 at 12:39
Assalamualaikum...saya selalu kena marah dengan cikgu yg mengajar kat sebelah...haha, susah la manual, dapat langgar lori baru pandai..
Afifah Ayob Afifah Ayob 1 March 2017 at 09:13
Perlu ke menekan clutch setiap kali nk brek?
Afifah Ayob Afifah Ayob 1 March 2017 at 09:13
Perlu ke menekan clutch setiap kali nk brek?