Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Artikel ini akan menunjukkan cara-cara menambah Simpanan Tabung ASNB secara online melalui Maybank2u. Sudah pasti kekangan masa menjadikan anda malas untuk beratur di kaunter ASB, Pejabat Pos, Maybank, etc semata-mata untuk topup simpanan ASB anda.

Perkembangan dunia internet kini dapat membantu anda mempermudah dan mempercepatkan urusan perbankan anda. Pastinya anda wajib memiliki akaun banking online seperti Maybank2u atau CimbClicks.

Bagi mengetahui Tutorial cara untuk topup simpanan ASB melalui cimbclick, anda boleh klik >> SINI

Berikut adalah langkah-langkah menambah simpanan ASNB anda melalui Maybank2u:

Langkah 1:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Login Ke laman rasmi Maybank2u >> http://www.maybank2u.com.my/

Langkah 2:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Klik Pada bahagian Investment yang bertanda kotak segi empat

Langkah 3:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Klik pada ASNB Unit Trust

Langkah 4:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Klik pada bahagian ADD button sekiranya ini adalah merupakan kali pertama anda menambah akaun ASB di Maybank2u.

Langkah 5:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

 Pilih Amanah Saham Bumiputera kemudian klik continue

Langkah 6:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Tick checkbox terma dan syarat kemudian klik Continue

Langkah 7:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Masukkan maklumat yang diperlukan sperti No Ahli, No IC dan Nama Pemegang Unit. Setelah itu klik continue

Langkah 8:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Klik Request TAC kemudian masukkan kode TAC yang dihantar ke telefon anda pada ruangan TAC. Setelah itu klik continue

Langkah 9:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Akaun ASB anda sudah berjaya di daftarkan dalam maybank2u. Anda hanya perlu menunggu akaun anda Approve.

Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Langkah 10:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Hanya satu hari diperlukan untuk status pending bertukar menjadi status Active.

Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Klik Pada bahagian ASNB Payment >> Kemudian pilih Akaun yang anda telah tambah di Langkah 7 >> Klik Continue

Langkah 10:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Tick Checkbox kemudian klik Continue

Langkah 11:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Masukkan nilai yang anda mahu labur/topup ke akaun ASB anda. Kemudian Klik Continue

Langkah 12:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u
Semak jumlah yang anda mahu masukkan samada betul atau tidak. Jika betul klik confirm.

Langkah 13:
Cara Transfer Duit ke Akaun ASB Melalui Maybank2u

Print resit sebagai rujukan anda bagi mengetahui jumlah yang anda telah topup secara online pada tabungan ASB anda.

Buku biru anda boleh lah anda UPDATE apabila dividen dah masuk setiap awal tahun. Secara puratanya peratusan dividen adalah sebanyak 7% tapi kita tidak tahu bagi tahun-tahun yang mendatang.

In syaa allah next artikel saya cuba bincangkan berkenaan ASB Loan VS ASB Simpanan jika tidak busy dengan kekangan kerja.

{ 25 comments.. read them below or add one }

anna fazilah anna fazilah 16 January 2016 at 15:28
terima kasih sangat membantu,,,
burn burn 22 January 2016 at 22:41
Macam mane nk payment asb loan secara maybank 2u online
burn burn 22 January 2016 at 22:42
Macam mane nk payment asb loan secara maybank 2u online
Mohd Khairun Nasir Saadi Mohd Khairun Nasir Saadi 25 February 2016 at 06:29
dari rhb online pulak caranya mcm mana? nak tuto grafik cenggini gak utk rhbonline boleh?
ieja rosli ieja rosli 8 May 2016 at 11:15
This comment has been removed by the author.
Rahmad Pulak Rahmad Pulak 11 May 2016 at 21:30
Sy xde account RHB bro.. hihi
Rahmad Pulak Rahmad Pulak 11 May 2016 at 21:31
In syaa Allah dlm masa terdekat ni sy publish tutorial untuk CIMBCLICK plak..
fatin nurfarhana fatin nurfarhana 16 May 2016 at 23:23
Mcm mna yea,, sya dah buat,, then ni kali kedua nk trfer ke akaun asb dri mbb2u, pastu saya ada update buku biru kat pjbat pos,. Tapi dia x tulis pun wang msuk berpa2.,, just tulis baki semasa..dan klu sya tambah baki asal dgn duit yg bru masuk.. lebih dri baki semasa yg tercatat dlm bku.. so mcm mna? Baru sedar ..
Rosdi Hasan Rosdi Hasan 11 June 2016 at 15:12
boleh masuk dekat bahagian eSI
NARIN SHAH NARIN SHAH 27 June 2016 at 12:40
knp sy punya still pending? sy buat hari jumaat lepas.. nak kena buat saving dulu ke? boleh tolong beri penjelasan?

tq
Unknown Unknown 12 July 2016 at 19:56
Ya sama, dah 3 bulan masuk kan duit guna on9 ni tp bila update buku xde plak tulis kat ctu. Mcmna ya?? X masuk ke duit tu..??
AnonymousAnonymous 13 July 2016 at 23:03
sy pnh call maybank, katenye kne beritahu org pjbt pos/yg tukang updatekn buku kite yang kite ade masuk duit online.. sbb code yang dimasukkn tu x sama dgn masuk duit offline..
marinie ishak marinie ishak 18 July 2016 at 12:38
Proses utk dpt approval dan active ambil msa 36 ke 48 jam ktanya
syamimi kadir syamimi kadir 26 July 2016 at 19:48
fatin nurfarhana..macam mana masalah saudari tu..dah okey ke belum?
Azmi Nodin Azmi Nodin 30 August 2016 at 00:40
Banyak2 bersabar yer utk tunggu smpi aktif hihi
norhabsah mohamed noah norhabsah mohamed noah 14 September 2016 at 15:32
tqvm..byk membantu.. allah jek dpt balas jasa cik.
MOHAMAD SOLLEH MOHAMAD SOLLEH 28 September 2016 at 09:19
da cuba transfer and updated buku asb kt pejabat pos,tpi nilai semasa tak bertambah...adakah kena bgitau org posman updated topap online baru nilai semasa bertambah?
WAQI' WAQI' 20 October 2016 at 12:56
ye betul tu,,,pernah berlaku dekat saya and staf POS tu bagi tahu mmg kne informkan kepada mereka yang kita ada transfer secara online melalui maybank2u,,,
MOHAMAD SOLLEH MOHAMAD SOLLEH 22 October 2016 at 09:53
ooohhh..so xpayah risau duit xmasuk kn..senang nak saving mcm ni,jimat masa,tenaga,minyak dll.
Aziem Abdullah Aziem Abdullah 21 December 2016 at 20:33
Jawab soalan ni jap plsss, urgent. Kalau kita buat di maybank asb tu, boleh ke kita nak kemaskini buku di mana2 agen asb?
pedang pedang 3 March 2017 at 13:16
masuk boleh online, kelau withdraw boleh online x?

Terima Kasih sudi tinggalkan komen.