Cara Semak Penyata PTPTN Online

Hari ini aku akan kongsikan tutorial khusus untuk membuat semakan baki Hutang PTPTN secara online. Ada member aku tanya cara semak baki atau jumlah yang kita sudah bayar.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

Langkah 1:
Pergi ke >> https://www.ptptn.gov.my/penyatapinjaman/index.html
Cara Semak Penyata PTPTN Online

Masukkan no Ic kemudian klik semak. Setelah itu klik Penyata Kira-Kira Ujrah

Langkah 2:
Klik pada bahagian terlupa kata laluan
Cara Semak Penyata PTPTN Online

Langkah 3:
Masukkan No IC kemudian masukkan abjad/angka yang di paparkan. Klik teruskan
Cara Semak Penyata PTPTN Online

Langkah 4:
Password anda kini di reset dan password baru di hantar ke alamat email anda
Cara Semak Penyata PTPTN Online

Langkah 5:
Buka alamat email anda dan dapatkan password baru yang di hantar ke email anda
Cara Semak Penyata PTPTN Online

Langkah 6:
Log Masuk pada pautan berikut >> http://www.ptptn.gov.my/gateway/login.jsp
Masukkan no IC dan kata laluan yang telah di hantar ke email anda.

Langkah 7:
Anda akan melihat segala baki/bayaran mahupun kos perkhidmatan yang di kenakan oleh pihak ptptn. Klik penyata baki terperinci seperti paparan berikut:
Cara Semak Penyata PTPTN Online




Credit adalah amount yang anda sudah bayar mana kali debit adalah kos perkhidmatan atau surcaj yang di kenakan setiap bulan.

5 comments.. read them below or add one

norhayati abdullah norhayati abdullah 13 May 2016 at 17:21
hai.. nk tnya lau email xleh buka.. tau x cara nk tukar email lain mcn mana?
Rahmad Pulak Rahmad Pulak 13 May 2016 at 19:22
Klu lupa password email. Try cara ini >> http://www.ciktom.com/cara-semak-baki-ptptn-secara-online/
call Hotline PTPTN 03-2080 4455 utk dapatkan no pinjaman kalau tidak tahu.
najwa danii najwa danii 19 September 2016 at 23:09
Kalau abjad tu tak keluar kenape ye ? Dah byk kali reset . Takde jugak
Rahmad Pulak Rahmad Pulak 30 January 2017 at 14:42
sila reset guna deskop/laptop bukan telefon sebab memerlukan java yg updated baru boleh view abjad tu.
Unni Anje Unni Anje 28 March 2017 at 13:27
waahhh dia siap bg full statment... Unni x penah cuba tgk pun statmnt ptptn

Terima Kasih sudi tinggalkan komen.