Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Asalamualaikum dan Salam Sejahtera

Hari ini saya akan kongsikan bagaimana membina akaun maybank2u dengan penerangan bergambar yang lebih memudahkan anda untuk memahaminya.

Sebelum tu lebih baik kita fahamkan terlebih dahulu apa itu maybank2u? Maybank2u adalah sebuah aplikasi online yang membolehkan kita membuat pembayaran/pembelian secara online. Ia lebih memudahkan kita untuk membayar bill broadband dari rumah sahaja melalui akaun maybank2u tanpa perlu berbaris di stesyen minyak.

Sekiranya anda mahu memiliki akaun maybank2u anda perlu memiliki akaun maybank terlebih dahulu. Minima nak buka akaun Maybank adalah sebanyak RM250 bagi individual akaun. Setelah memiliki akaun maybank ikuti langkah berikut:

Langkah 1:
Pergi ke mesin ATM Maybank dan tetapkan no pin maybank2u 6 digit.

Langkah 2:
Pergi ke laman rasmi Maybank >> http://www.maybank2u.com.my/

Langkah 3:
Klik Login dan Paparan skirn berikut akan kelihatan. Klik First time Login?
Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah
Langkah 4:
Klik Continue
Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah
Langkah 5:
Anda kena lihat video pendek bagi tujuan keselamatan terlebih dahulu. Setelah itu butang continue akan kelihatan. Klik continue
Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Langkah 6:
Anda akan di tanya beberapa soalan untuk tujuan keselamatan. Berikut adalah contoh soalan, pastikan ada jawab dengan betul. Setelah jawab, klik check.

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Langkah 7:
Klik Continue

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Langkah 8:
Baca Term & Condition yang telah di tetapkan kemudian klik Accept.

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Langkah 9:
Setelah klik accept anda di bawakan ke paparan untuk pendaftaran akaun maybank2u. Pastikan laman rasmi maybank2u di lengkapi dengan sistem keselamatan seperti yang saya tandakan dengan kotak merah iaitu https, huruf s selepas http bermaksud secure.

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah
Pada peringkat ini anda kena masukkan no acess no iaitu no kad bank maybank (16-digit) anda pada bahagian hadapan kemudian masukkan no pin anda yang anda buat di Langkah 1

Langkah 10:
Masukkan Username yang ingin anda gunakan untuk login ke akaun Maybank2u anda. Masukkan password yang anda akan gunakan untuk login ke akaun maybank2u.

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Langkah 11:
Pilih jenis imej dan nyatakan pharse imej tersebut menurut anda sebagai langkah keselamatan semasa login. Kemudian klik submit

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Langkah 12:
Pilih 3 soalan keselamatan yang anda mahukan berserta jawapan. Kemudian klik Submit

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Langkah 13:
Paparan confirmation yang menunjukkan jenis phase yang anda pilih berserta soalan keselamatan. Jika tepat dengan apa yang anda masukkan sebentar tadi klik submit.

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah

Tahniah anda kini suda memiliki akaun maybank2u yang memudahkan urusan jual beli anda. Anda boleh memuat turun aplikasi maybank2u di google play store atau itunes. Anda juga boleh book tiket panggung melalui aplikasi GSC Cinema dengan ada nya akaun maybank2u.

UPDATE
Setelah anda selesai melakukan semua langkah di atas. Anda perlu ke cawangan Maybank bagi mengaktifkan TAC (Transaction Authorisation Code). Anda perlu mengisi satu borang dan memasukkan no telefon yang akan di gunakan untuk TAC maybank2u anda.

Cara Buat Akaun maybank2u dengan Mudah
Contoh borang yang anda perlu isi untuk aktifkan TAC

Setelah anda isi borang tersebut anda hantar kat kaunter servis advisor kemudian tunggu sehingga nama anda di panggil. Bila anda dah dipanggil dia akan minta kad pengenalan anda bagi tujuan keselamatan dan cop jari anda akan diselaraskan dengan kad pengenalan anda barulah TAC anda berjaya di daftarkan.

Dengan ada TAC maybank2u anda kini boleh membayar apa sahaja bil secara online. Anda juga boleh shopping secara online, bayar PTPTN dan sebagainya.

{ 90 comments.. read them below or add one }

auni adriana auni adriana 16 November 2014 at 14:32
slm encik blh email sy x pasal nk bt maybank2u ni.sbb kata org bank mula2 xblh bt kat phone.kna bt kat pc atau laptop.sy try bt xblh xdan nk klik accept terlalu cepat sgt.soalan sy mmg ok ka klu guna phone ja xpyh guna pc
Rahmad Bah Rahmad Bah 27 November 2014 at 23:29
Wslam.. Kena guna PC/Laptop.. Jangan register guna fon.. Guna browser ie atau google chrome
Nurul Alisa Nurul Alisa 15 December 2014 at 11:17
kalau saya buat maybank2u online, TAC buat kemudia hari boleh ke? atau saya kena daftar TAC pada hari yg sama saya buat maybank2u online ni?
Sahida Shahbudin Sahida Shahbudin 16 December 2014 at 14:28
Salam. Klau nak buat TAC kat kaunter, ada dikenakan sebarang bayaran tak ?
Nurina Hadi Nurina Hadi 18 December 2014 at 19:45
Better trus buat TAC pada hari u dftar maybank2u
Rahmad Bah Rahmad Bah 21 December 2014 at 20:08
Bwat TAC tak dikenakan sebarang bayaran.
Sahida Shahbudin Sahida Shahbudin 22 December 2014 at 15:49
Lg satu nak tanye, kalau kita transfer duit pakai ATM machine, pastu boleh tak kita nak dapatkan receipt dari acc m2u ? Sbb saya ada transfer duit gunakan ATM machine, tp 1st sy try tak berjaya. then sy try skali lg, dan berjaya. tp resit tak keluar. Apabila sy balik, sy cek acc m2u sy, sy dah trans dua kali sebenarnye. so sy perlukan bukti tu utk rujukan. bagaimana ye ?
Syafiqah Al-Idrus Syafiqah Al-Idrus 22 December 2014 at 19:15
Slm tuan.nk tanye.bole x buat akaun mybank2u ni dan tac number tanpe pergi dkat cwagan maybank.kirenye pergi dekat mesin atm je.dan kalau student umo 17 bole buat x
Rahmad Bah Rahmad Bah 24 December 2014 at 14:12
Wslam, Untuk pendaftaran TAC number kali pertama kena pegi cawangan Maybank Kt kaunter. Lepas selesai pendaftaran TAC kali pertama barulah boleh lakukan modifikasi melalui mesin atm sahaja jika ingin menukar no tel utk TAC akaun maybank2u
Rahmad Bah Rahmad Bah 25 December 2014 at 15:52
Boleh baca artikel ini >> http://www.rahmadgraphic.my/2014/12/cara-lihat-transaksi-melalui-maybank2u.html
Fazly Rusly Fazly Rusly 2 January 2015 at 14:49
Salam,, nak tnya kenapa sy login dia jd sesionexpired
Nur Diyana Nur Diyana 4 January 2015 at 06:37
As salam. Nk tny kalau sy creat maybank2u hr ni dan buat tac regstrstion esok sbb hr ni ahad.. blh kn? Sy still blh tgk penyata n transaction history utk previous transaction kan. Cuma x blh buat transaction je.. btl x?
cik maroro cik maroro 4 January 2015 at 15:40
Kalau kite nak creat maybank2u adakah kita perlu buat tac regstrastion dkt mesin atm terlebih dahulu? Atau kena pergi bank?
Rahmad Bah Rahmad Bah 5 January 2015 at 21:55
Iya betul. TAC hanya untuk melakukan transaksi in/out.
Rahmad Bah Rahmad Bah 5 January 2015 at 21:58
Pendaftaran TAC kali PERTAMA hanya boleh dilakukan di cawangan bank BUKAN kat mesin ATM
Samsung GalaxyV Samsung GalaxyV 15 January 2015 at 23:14
salam..sy nk tanya jika sy hanya buat maybank2u sja..adakah sy boleh membuat pengeluaran melalui mesin ATM?tanpa membuat pendaftaran TAC?
Azr Z Azr Z 24 January 2015 at 18:15
assalamualaikum, just nk bertanya, sekiranya kita dah buat maybank2u then 6 bulan x buka and no telifon jugak dah bertukar. username pun x ingt. camne ye. terpaksa pergi kaunter atau just update terus dari atm?
janah al-jauhar janah al-jauhar 28 January 2015 at 18:47
umur minimum untuk buat akaun maybank ni berapa?
abiey momey abiey momey 20 February 2015 at 13:57
Kita kena pergi ATM dulu ke untuk buat maybank2u ni ?
Rahmad Bah Rahmad Bah 8 March 2015 at 18:15
Keluar duit kt mesin ATM kena guna KAD BANK. Semua org tahu kowt benda tu.
Rahmad Bah Rahmad Bah 8 March 2015 at 18:18
Pergi kat Kaunter suh reset, or bwat maybank2u baru. Nak lagi senang try call operator maybank kt no service care yang tertera pada laman rasmi mereka.
Rahmad Bah Rahmad Bah 8 March 2015 at 18:20
Maybank2u buat secara online. Pergi bank just nak buat TAC untuk akaun maybank2u. TAC ni penting untuk verifikasi kalau2 nak bwat transfer duit ke akaun lain or bayar bil internet, etc. Kalau takde TAC tak boleh buat transaksi melainkan cek baki sahaja
TM Luqman TM Luqman 26 March 2015 at 21:36
kalau kita dah isi online m2u ni dan tak buat TAC lg, boleh tengok bank statement ke?
Hfma Fan Hfma Fan 29 March 2015 at 17:47
Kalau tukar telco, contohnya digi ke celcom, perlu ke isi borang TAC semula?
NOR HANISAH NOR HANISAH 8 April 2015 at 21:18
sy dah buat ikot step tp kalau esoknye atau hari lain sy buat TAC boleh tak ??
Rahmad Bah Rahmad Bah 10 April 2015 at 10:01
Boleh tidak ada masalah. Nak buat next week pun boleh, next month pun boleh, next year pun boleh.
Rahmad Bah Rahmad Bah 10 April 2015 at 10:03
Boleh. Just login ke akaun maybank2u. TAC hanya di gunakan semasa membeli reload, bayar bill, transfer duit dan segala transaksi secara on9.
Rahmad Bah Rahmad Bah 10 April 2015 at 10:07
Wslm, Sistem online bagi kesemua bank menggunakan konsep sebegitu. Di mana database akan close connection sekirannya tiada tindak balas daripada user yang telah login ke sistem dalam sesuatu tempoh sebagai contoh 120 saat. Jika terdapat messej session expired anda perlu login semula sahaja.
Rahmad Bah Rahmad Bah 10 April 2015 at 10:10
Tak perlu. Just UPDATE melalui mesin ATM sahaja
alungkl alifilham alungkl alifilham 11 April 2015 at 14:13
Assalam..nak tanye kalau nak buat maybank2u apw yg d perlukan, sy ikut contoh mcm dlm pic tp x jd pasword x bolh..dh pergi atm x menjadi juga..
Kalau call CS boleh ke resert pasword?
Ana Mazlena Ana Mazlena 16 April 2015 at 06:45
Boleh ke sy minta pihak bank bt kan acc maybank2u....sbb sy langsung tk pndai...dh 2 kali bt tk boleh...
Rahmad Bah Rahmad Bah 22 April 2015 at 13:09
Setahu saya password maybank2u tidak boleh menggunakan special character hanya kombinasi no dan huruf sahaja. Mungkin anda menggunakan special character sebb tu password x boleh.
Rahmad Bah Rahmad Bah 22 April 2015 at 13:11
Rasanya boleh jika staf dia baik hati nak bantu. Sbb skop tugas diaorang bukan hasikan akaun maybank2u. Cuba minta bantuan kawan2 yang dah ada akaun maybank2u. Caranya mudah saja yang penting ada internet connection...
Nurul Aida Nurul Aida 28 April 2015 at 22:49
salam. saya nk tanya. saya dah cuba beberapa kali buat maybank2u register tapi tk boleh. sy dah letak access number and no pin. lepastu bila register tak boleh. sy kena masukkan deposit dulu dalam bank ke baru boleh register? minta bantuan ya
Hayati ahmad Hayati ahmad 20 May 2015 at 06:26
assalamualaikum .. hee😁nk tnye , klo kte nk msukkn password pada ''LANGKAH 10'' tuh dgn ''angka yg sme'' dari no.pin yg kte tetapkn ikut ''LANGKAH 1'' td tu bole ke ?😅
wanyf wanyf 28 May 2015 at 08:10
Salam . Terima kasih sangat membantu . Saya pernah buat sebelum ni tapi tak berhasil . Jadi biarkan sampai rasa hishh kena buat jugak . Baca punya baca rupanya saya tak register tac . Haduhai .
Bella Girl Bella Girl 30 June 2015 at 17:26
salam..lepas dh register TAC kt maybank,kita bleh trus transfer duit dh kn melalui maybank2u?
Rahmad Bah Rahmad Bah 4 July 2015 at 21:55
Iya dah boleh transfer duit secara online, bayar bill TM, etc jika dah daftar TAC.
Norziana Atikah Norziana Atikah 6 July 2015 at 17:55
no hp yg buat tac tu memg kena guna num yg berdaftar ic kita ke mana mana num asalkan y kita guna?
Norziana Atikah Norziana Atikah 6 July 2015 at 17:56
no hp yg buat tac tu memg kena guna num yg berdaftar ic kita ke mana mana num asalkan y kita guna?
Rahmad Bah Rahmad Bah 6 July 2015 at 22:19
Mana2 number pun boleh. Tidak ada masalah. Nak guna DG, CELCOM, MAXIS, UMOBILE, etcn tidak menjadi sebarang masalah. Yang penting no tel tu aktif sbb kod TAC akan dihantar ke no fon tersebut apabila ingin melakukan transaksi duit secara online.
fadzli hashim fadzli hashim 9 July 2015 at 15:45
salam, baru saja buat m2u..
AnonymousAnonymous 11 July 2015 at 09:00
Boss, nak beli kat lazada bleh guna maybank2u ke...
Rahmad Bah Rahmad Bah 13 July 2015 at 00:57
Shopping kt LAZADA Boleh guna maybank2u, CIMBCLICKS, atau RHB
AnonymousAnonymous 13 July 2015 at 02:47
salam encik kalau sy nak daftar tac kat kaunter maybank...kaunter akan suh isi borang ...minta no ic ,no hp. dan cop gari sja kr??
AnonymousAnonymous 13 July 2015 at 02:55
username Dan password maybank2u atau selain nya yang Ade berkenaan dengan account maybank2u contoh nya 3 security questions pda mulanya sy buat account maybank2u, kaunter akan mnta lagi kr nnti?
Sani Sani 31 July 2015 at 06:52
Kalau dah ada akaun perbankan internet, senang lah nak shopping lepas ini..
Liyana Athirah Liyana Athirah 1 August 2015 at 12:22
Sy dah dftar pin number kt atm machine smalam and harini nk try first time login kt m2u but access denied. Knp eh cmtu ? And nak buat cmna ? Thanks in advance.
AnonymousAnonymous 24 August 2015 at 15:23
Call cstmer srvce suruh reset no pin. Bt no pin baru tapi jgn sama dgn no pin yg first daftar dan juga jgn sama dgn no pin kad atm.
Mawar Ungu Mawar Ungu 9 September 2015 at 08:56
Saya da try, tp sampai stage 6, trus cakap service x available..
Mcm mna tu ya.tlong tunjuk ajar ckit,boleh kah?
Mawar Ungu Mawar Ungu 9 September 2015 at 08:57
Saya da try, tp sampai stage 6, trus cakap service x available..
Mcm mna tu ya.tlong tunjuk ajar ckit,boleh kah?
Unknown Unknown 11 September 2015 at 23:24
Tuan sy nk tnye..klu kte buat tac dlu blh ke..ke kne buat online bru buat tac..
sha kir sha kir 11 September 2015 at 23:26
Tuan sy nk tnye..klu kte buat tac dlu blh ke..ke kne buat online bru buat tac..
Zila Martinus Zila Martinus 12 September 2015 at 01:22
Assalamualaikum. . . sy baru tau no pin maybank2u xleh sma ngan no pin atm . . . selain dari call cstme srvce tuk reset no pin tue, ada x cra lain tuk reset no pin . . sy baca rmai yg cmplain no cstmr srvce yg d beri xjwab pnglan . . . ada yg prgi ke branch maybank tuk mta reset no pin, tp staff sna pn sruh call cstme srvce jg . . PLEASE HELP ME . . :(
Unknown Unknown 30 September 2015 at 10:31
Assalamualaikum tuan..sblm ni sy dah daftar mybnk2u tetapi sy lupa passwd nk login acc mybnk2u..mcmner sy nk aktifkan blk acc mybnk2u sy..
Unknown Unknown 30 September 2015 at 10:31
Assalamualaikum tuan..sblm ni sy dah daftar mybnk2u tetapi sy lupa passwd nk login acc mybnk2u..mcmner sy nk aktifkan blk acc mybnk2u sy..
Rafizal R. Ashraff Rafizal R. Ashraff 5 October 2015 at 03:21
Salam tuan.. klau nak bt maybank2u kad debit yg lama boleh buat tak? Atau semestinya buat kad debit baru (VISA)..Terima kasih..
AnonymousAnonymous 8 October 2015 at 15:24
Salam nak tanya saya da renew kad maybank so ade effect apa² kat maybank2u sbb register maybank2u pakai kad lama,bila nak buat online transaction mesti failed
nur SHAHIRAH nur SHAHIRAH 3 November 2015 at 10:56
:-s saya tak reti nak bua maybank2you.. jika saya pergi ke bank andakah orang di sana akan membantu saya ?????????
Unknown Unknown 7 November 2015 at 22:54
Salam .. tumpng tnya kalau sya xbwt TAC, bolehkah sya check baki acc sya secara online?
Unknown Unknown 13 November 2015 at 00:45
Salam.. Sy nk tanya, budak bawah 17 tahun boleh buat akaun bank kah? Dan kalau nak bukak akaun tu kurang dari RM250 boleh kah? Tolong sangat...
Emiko Yeo Emiko Yeo 15 November 2015 at 09:01
May I ask a question?
When I register maybank2u at machine, after I type my confirm password the card turn back ? no ask my phone number and no receipt ?what's that problem ?
AnonymousAnonymous 18 November 2015 at 15:57
saya tlg jawap ye :) rasanya 18 tahun ke atas baru boleh buat tapi kalau nak buat juga boleh try bawa parent sekali :).. kalau nak buka akaun kurg RM250 boleh.. kena ada surat pengesahan dari sekolah(bukti yang anda masih pelajar) atau id pelajar.. jadi kalau ada tu semua cas hanya RM50 sahaja..
AnimeFans AnimeFans 12 December 2015 at 15:17
service is currently unavailable..;(
AnonymousAnonymous 21 December 2015 at 21:40
Tag block flag on je byk kali kluar bile dh ltak access dgn pin..
MISSHAYATI _18 MISSHAYATI _18 29 December 2015 at 17:58
Assalamualaikum en ... sye nk tnye ... hr tu sye buat mayban2u guna fon ... so ade effect ke kalau guna fon ???
MISSHAYATI _18 MISSHAYATI _18 29 December 2015 at 17:59
Assalamualaikum en ... sye nk tnye ... hr tu sye buat mayban2u guna fon ... so ade effect ke kalau guna fon ???
Rakanmuda Belia Rakanmuda Belia 5 January 2016 at 20:45
nak tanya, sya dah tetapkn no PIN kt mesin ATM..lepas tu daftar kt Login first time kluar plak "Access denied.
Reject code: [0085]" napa tu yer?
Muhd Fendi Muhd Fendi 10 January 2016 at 18:04
Saya dah masukkan acces number tapi dia cakap access denied kenapa ye?
Myrra Arill Myrra Arill 10 February 2016 at 21:14
Saya pun kne access denied, knpe ye? Please jwab
farid rohman farid rohman 26 February 2016 at 19:53
samalah sy..

sy nak buat untuk dapatkan MSOS password tapi dapat masalah ni pulak.

Tolong....
farid rohman farid rohman 26 February 2016 at 19:54
This comment has been removed by the author.
Murtadza kamarudin Murtadza kamarudin 19 March 2016 at 07:13
Bolehkah orang menceroboh dalam akaun maybank2u dan ambil duit kita?
Abdul Aziz Abdul Aziz 20 March 2016 at 14:17
tak bole nk access no... dia cakap access denied and reject code [0085]
boleh bantu saya.. susah la nk register maybank2u..
farid rohman farid rohman 20 March 2016 at 17:04
call customer service..
no kad belakang kad..
cakap tak boleh nak register maybank2u....
AnonymousAnonymous 20 March 2016 at 21:14
Assalamualaikum.. saya dah buat maybank2u .. tapi bila login dekat app dalam phone tak boleh.. dia kata tak completw firsttime login... tapi dekat web saya boleh login.. dan phrase image tu tak naik dengan security question waktu saya daftar..terus appear baki imteen.. kenapa ek?
suezy88fuyoo suezy88fuyoo 24 March 2016 at 23:43
Kenapa xjd ye..pdhal dh ikut semua step yg diberi...ohhh penatlaa mcmni..ke sbb amaun dlm tu xspai rm250..
suezy88fuyoo suezy88fuyoo 24 March 2016 at 23:46
Hmm mmg xboleh register pakai hp ka?..huhu
suezy88fuyoo suezy88fuyoo 24 March 2016 at 23:47
Hmmm mmg xblh register dgn hp ke?
Rahmad Pulak Rahmad Pulak 2 April 2016 at 18:57
Kena ada akaun maybank2u dulu baru ble buat TAC...
meck elow meck elow 26 April 2016 at 20:43
Sis skunk x bleh gune atm utk apply m2u.. kne g branch.. dlu boleh skunk x leh.. pastu bru kite boleh ikut lgkah setrusnye
Rahmad Pulak Rahmad Pulak 11 May 2016 at 23:33
tak boleh.. server online banking dah kena encrypt dan secure. Boleh tengok kt bahagian url https = s bermaksud laman yang di lawati adalah secure/selamat
Mohamed Suhail Mohamed Suhail 31 May 2016 at 13:38
Kna gi branch jgk ke😑😑
Memey Wahida Memey Wahida 4 June 2016 at 19:53
password kad dgn mb2u pin xboleh same ke ??
Faisal Ngatimin Faisal Ngatimin 5 September 2016 at 21:46
This comment has been removed by the author.
Delwyn jakaria Delwyn jakaria 25 September 2016 at 04:25
Plzz help ....seblm ni saya dah ada m2u. tapi paswood lupe...no fon regester x guna dah ....so cmna nk regester tuk no fhon baru.plzzz someone help mee???
Delwyn jakaria Delwyn jakaria 25 September 2016 at 04:25
Plzz help ....seblm ni saya dah ada m2u. tapi paswood lupe...no fon regester x guna dah ....so cmna nk regester tuk no fhon baru.plzzz someone help mee???
AnonymousAnonymous 7 October 2016 at 12:32
Assalamualaikum..alhamdulillah saya da ada ac maybank2u online.ilmu sgt berguna buat saya yg terpaksa berdikari bila suami outstation secara mengejut saya kena buat semua hal yg sebelumnya di urus suami.terimakasih��

Terima Kasih sudi tinggalkan komen.